for biltilhenger tvr står for ekstremt kraftige motorer boltet på latterlig lette og kjempefine karbonfiberkarosserier. det er unntaket fra regelen når det gjelder britisk bilproduksjon, preget av eksotisk i et ellers konservativt medium. det var akkurat det grunnleggeren trevor wilkinson tenkte på da han startet selskapet i 1947 i blackpool, lancastershire.

tvr er faktisk hentet fra navnet hans, trevor og ble opprinnelig satt opp for å reparere og selge biler, men etter at wilkinson bygde sin første bil ved å modifisere kroppen på et alvis firebird-chassis, parret han seg med jackpritchard og begynte å lage sportsbiler.

i begynnelsen brukte de eksisterende motorer (fra bmc eller ford) som sterkt begrenset ytelse for bilene sine, men i det minste kompenserte de med flotte karosseridesigner av glassfiber og stålrør. den første offisielle tvr-modellen var mk 1, senere grantura i 1954. i lang tid kom tvr-biler i kitform for å utnytte et smutthull i skatteloven, men i løpet av 70-tallet ble smutthullet løst og så bilene kom nå ferdig montert.

de opprinnelige eierne, pritchard og wilkinson forlot selskapet i 1962 for å starte et nytt forretningsforetak, denne gangen innen glassfiberteknikk. selskapet passerte en periode med uorden, men det kom sterkt tilbake med tvr griffith, oppkalt etter den amerikanske motorforhandleren jack griffith som tenkte å stikke en kraftig ac cobra v8-motor inn i tvr granturaen sin. denne bilen vil hjelpe tvr å komme tilbake i spillet.

i 1965 skiftet selskapet ledelse igjen, denne gangen av en tvr-aksjonær, martin lilley, som bestemte seg for å bringe et høyere nivå av etterbehandling til merkevaren. under hans ledelse kom tvr med den første modellen i den toskanske serien. den andre nye bilen han skapte, var vixen fra 1968, basert på den aldrende granturaen.

TVR forsøkte nå å forbedre ytelsen og hadde en serie kvalitetsprodukter og introduserte m-serie chassis som skulle vise seg å være en stor hit i USA. det de fortsatt hadde å låne var motoren, som i løpet av 70-tallet kom fra triumfer og fords.

da 80-tallet gikk opp, ble Peter Wheeler manager for tvr, og det var han som først introduserte turboladere på tvr-motorer (på det tidspunktet tvr brukte en rover v8). sakte førte behovet for kraftigere motorer til at det ble gjort tunge modifikasjoner på rover-motoren, og til slutt, på 90-tallet, kom tvr med sin egen modellmotor, kalt ajp8. bilens karosserier ville også gjennomgå flere viktige endringer under Peter Wheeler.

med århundreskiftet, og salget av tvr til nikolay smolensky i 2004. På grunn av nedgang i etterspørselen ble en rekke ansatte sluppet løs og hovedkvarteret ryktes å flytte til Torino, Italia. dette vakte opprør blant fans og kunder som samlet seg i en protest i London. en stund så det ut til at selskapet ville stenge dørene for godt, men tidligere i år kunngjorde de at de ville lansere en ny versjon av sagaris, sagaris 2.