historien til "folkets bil", volkswagen, begynner 28. mai 1937 da selskapet "geselschaft zur vorbereitung des deutschen volkswagen mbh" ble opprettet. et år senere blir det omdøpt til "volkswagenwerk gmbh" og har hovedkontor etablert i wolfsburg, en by spesielt opprettet for arbeiderne på volkswagen-anlegget som skal masseprodusere hitlers drømmebil for den gjennomsnittlige tyskeren, designet av ferdinand porsche.

men Hitlers planer kom ikke til å realiseres fordi andre verdenskrig startet og anlegget byttet produksjon til bevæpning og kjøretøyene under vw-logoen gikk til hæren til det tredje riket. etter krigen gikk anlegget i wolfsburg under alliert kontroll, britisk for å være spesifikk, og under tilsyn av store ivan hirst begynte volkswagen masseproduksjonen av type 1, eller billen slik den skulle bli kjent over hele verden .

det første salget i utlandet var katastrofalt, men gjennom smart reklame ble billen populær blant de unge og fra 1945 til 1955 nådde tallet 1 million. i mellomtiden, en gang på slutten av 40-tallet, introduserte Volkswagen også typen 2, en folkebærer, kjent som "vw mobber".

selv gjennom 60- og 70-tallet klarer billen å holde seg på toppen av salget, til tross for at den ble foreldet. pålitelighet, enkelt vedlikehold og redusert drivstofforbruk gjorde at bilen fortsatt var en favoritt hos forbrukerne. 17. februar 1972 feiret volkswagen å selge over 15 millioner solgte biler, og overgikk dermed ford-modellen t som den mest populære bilen i verden, en tittel som den fremdeles holder den dag i dag.

til tross for suksessen den hadde med billen, var volkswagen ag på begynnelsen av 70-tallet sterkt behov for nye modeller for å erstatte den aldrende billen. hjelpen kom fra audi / auto union, som wv hadde kjøpt tilbake på sekstitallet. de hadde med seg kunnskapen om forhjulsdrevne kjøretøy og vannkjølte motorer.

i 1974 triller den første golfen ut av fabrikkens dør og blir og øyeblikkelig hit. markedsført som kanin i USA og Canada, var den ansvarlig for å sette volkswagen tilbake på kartet. det samme året, en mer sporty modell, gjør Scirocco veien til Volkswagen Line. for det mindre bilmarkedet kom den tyske bilprodusenten med poloen i 1976, som var ganske populær i hele Vest-Europa.

det neste tiåret så Volkswagen prøve å forbedre sine produkter med nye generasjoner av alle eldre modeller og utvide sin innflytelse ved å ta over spansk produsent sete og den tsjekkiske baserte skoda auto.

da 90-tallet rullet inn, ble vw-eide audi en direkte konkurrent for bmw og mercedes-benz med produkter designet for et mer pretensiøst marked. dette etterlot et tomrom i det generelle markedet som Volkswagen nå prøvde å fylle. tredje generasjons biler kom nå med bedre kvalitet og standarder. gradvis ble nye luksusmodeller introdusert, som touareg, en førsteklasses terrengbil.

det siste tiåret har Volkswagen vært opptatt av å prøve å sette rekorder når det gjelder CO2-utslipp og drivstoffeffektive teknologier. Dette gjelder de vanlige motorene som kjører på gass og diesel, men de utvikler også hybrider.