ab volvo er en verdensledende svensk produsent av nyttekjøretøyer, lastebiler, busser og anleggsmaskiner, drivsystemer for marine og industrielle applikasjoner, romfartkomponenter og finansielle tjenester. men det startet som en bilprodusent, grunnlagt av assar gabrielsson og gustaf larsson. Hovedformålet med selskapet var å produsere de tryggeste bilene som var mulig etter at assars kone døde i en bilulykke. bilprodusenten ble grunnlagt 14. april 1927 i Göteborg, som en avspenning fra rullelagerlager skf (svenska kullagerfabriken ab).

navnet volvo ble opprinnelig registrert i mai 1915 som et eget selskap innen skf ab og som et registrert varemerke med den hensikt å bli brukt til en spesiell serie med kulelager, men denne ideen ble bare brukt i en kort periode og skf bestemte seg for å bruke "skf" som varemerke for alle dets bærende produkter. volvo ab begynte å fungere 10. august 1926 da skf salgssjef assar gabrielsson og ingeniør gustav larson startet produksjon av 10 prototyper og startet bilproduksjonsvirksomheten volvo ab innen skf group. volvo ab ble introdusert på stockholm børsen i 1935 og skf bestemte seg da for å selge sine aksjer i selskapet.

den første serien produserte volvo-bil, kalt 'öv4', forlot fabrikken 14. april 1927. Bare 996 biler ble produsert mellom 1927-1929. 'öv4' ble erstattet av modellen pv651 i april 1929. suksessen på markedet hjalp volvo med å kjøpe ut motorprodusenten og dermed bli en seriøs bilprodusent. innen 1931 returnerte det allerede sitt første utbytte til aksjonærene.

etter at den nådde en produksjonsmilepæl på 10 000 biler i mai 1932, målrettet volvo seg mot et nytt demografisk segment, med sikte på å gjøre bilene billigere, en bil "for folket". dette skulle være pv 51 som kom ut i 1936, som var en mindre versjon av pv36.

pv444 var en av de mest betydningsfulle bilene i krigstiden, den første sanne småbilen, en blanding av amerikansk stil og europeisk størrelse, den ville blitt en resonans suksess og den best solgte modellen gjennom 60-tallet. p1800 var Volvos første sportsbil, produsert på begynnelsen av 60-tallet, og den var så populær at den ble omtalt i suksess-tv-serien “the saint” med Roger Moore i hovedrollen.

sikkerhet og kvalitet var fremdeles avgjørende for volvo, og det var derfor 240-serien som erstattet 140 hadde enda flere sikkerhetsinnovasjoner i den avdelingen, som krøllesoner, bakovervendte barneseter og sammenleggbare rattstammer. sammen med de mindre 340 modellene ville de tjene det meste av salget i løpet av 70- og 80-tallet for volvo.

90-tallet hadde med seg en helt ny modell, 850, en forhjulsdrevet, utøvende bil som vant mange priser for håndtering og sikkerhetsfunksjoner. nå økte produksjonskostnadene og volvo var en av de få uavhengige produsentene der ute, etter at en foreslått avtale med renault falt gjennom i 1993. Dette tvang selskapet til å søke nye markedsføringsstrategier, og slik var de slankere S40- og V40-modellene introdusert i fabrikkens produksjonslinje.

de nye modellene brakte et friskt pust, akkurat som c70 coupé og cabriolet, som er ansvarlig for å revitalisere volvo-bildet samtidig som de holder seg i tråd med den gamle tradisjonen for sikkerhet og kvalitet.

utkjøp av volvo biler ble kunngjort 28. januar 1998. inntil da var volvo biler eid av ab volvo (kommersielle kjøretøykonsernet). året etter anskaffelse av volvo biler av amerikansk bilprodusent ford motor co. ble fullført til en pris på $ 6,45 milliarder USD. volvo brukte midlene fra salget av bildivisjonen til å finansiere kjøpet av scania, en annen ledende svensk lastebilprodusent, men avtalen ble stoppet av konkurransegrunner av EU. i stedet kjøpte volvo kommersielle kjøretøy divisjon av fransk renault og den amerikanske lastebilprodusenten mack trucks (som var eid av renault på den tiden). som en del av ordningen om å kjøpe renault lastebiler, kjøpte det tidligere morselskapet renault i sin tur 20 prosent i aksjer i ab volvo. blant årsakene til at volvo tok initiativet til å selge bilindustrien, var økende utviklingskostnader for nye bilmodeller, kombinert med det faktum at det var en relativt liten produsent. strategien var i stedet å vokse som lastebilprodusent der den hadde en sterkere markedsposisjon.

volvo automotive's motto er "volvo for life" tilskrevet bilens pålitelighet og sikkerhet. volvo betyr "jeg ruller" på latin. kombinert med deres firmasymbol, (ofte forvekslet med det mannlige symbolet) som faktisk står for jernmalm og ifølge selskapet representerer "rullestyrke".