istoria cadillacului poate fi urmărită până la începutul secolului al XVIII-lea. deși vagoanele, călăria sau mersul pe jos au fost mijloacele preferate de locomoție în acele vremuri și nu au fost încă fabricate mașini, este important să urmărim marca până la originea sa. geneza cadillacului, așa cum este cunoscută astăzi, a început în 1701, când un grup de exploratori francezi conduși de le sieur antoine de la mothe cadillac au călătorit în partea de nord a SUA și au stabilit ville d'etroit. așezarea va ajunge în cele din urmă să fie cunoscută sub numele de Detroit, un oraș industrial înfloritor, plin de uzine auto și turnătorii.

totuși, domnul cadillac nu ar avea nicio legătură cu viitorul atelierelor de mașini cadillac. începuturile sale reale pot fi urmărite până la mijlocul secolului al XIX-lea, când s-a născut un băiat pe nume Henry Martin. Leland a crescut la o fermă lângă Barton, Vermont, unde a primit o educație solidă de lucru care l-a învățat importanța de a face o treabă în mod corespunzător, indiferent de importanța acesteia.

pregătirea la fermă pe care a primit-o, combinată cu înclinația sa pentru îmbunătățirea metodelor de lucru, a dus la creșterea sa ca inginer. cu toate acestea, cadillacul nu va apărea încă ca o marcă de automobile. până în 1890, leland își fondase propria companie în parteneriat cu robert c. faulconer și norton, după ce l-au convins pe cei dintâi de nevoia orașului de magazine de mașini. domeniul de expertiză al companiei a fost rectificarea angrenajelor și dezvoltarea instrumentelor speciale.

la scurt timp după ce compania a primit credit general pentru calitatea produselor pe care le comercializa și Leland se afirmase ca un inginer talentat, s-a făcut trecerea de la vehiculele cu abur la cele pe benzină. în urma muncii vizionare Daimler și Benz din Europa, un bărbat numit Ransom Eli Olds din Michigan a făcut echipă cu un grup de investitori sub o firmă numită Olds Motor pe benzină. obiectivul lor principal era să construiască un motor pe benzină care să fie montat pe șasiul unui vehicul.

proiectul a fost un succes, dar produsul rezultat a fost defect: treptele din transmisie erau prea puternice. bătrânii s-au îndreptat spre leland și faulconer pentru ajutor. cei doi au intrat într-o competiție directă împotriva fraților Dodge care furnizau și motoare pentru bătrâni. Deși motorul leland dezvoltat în cele din urmă cu 10,25 CP era mai bun decât cel al lui Dodge, bătrânii l-au refuzat din cauza vânzărilor mari de mașini înregistrate de compania sa la acea vreme. practic, nu era nevoie de un motor nou.

totuși, motorul lui Leland va fi în curând folosit. la scurt timp după refuzul bătrânilor de a folosi noul motor proiectat, leland a fost căutat de doi bărbați cu privire la lichidarea unei companii care construise anterior mașini. numele său era compania de automobile din Detroit și fusese inițial reorganizată de Henry Ford, care a plecat la scurt timp după ce compania a început din nou să se prăbușească. leland i-a convins pe investitori să rămână în afaceri, convingându-i de utilitatea și importanța industriei auto în viitorul apropiat.

cu un motor deja proiectat, leland și faulconer au fost aduse și compania a adoptat numele de cadillac, cel al exploratorului care a fondat orașul cu peste două secole în urmă. stema cadillac a fost adoptată ca noul logo al companiei, iar firma pentru copii va primi în continuare recunoaștere internațională pentru automobilele sale.

Motoarele leland obținuseră deja aprecieri și erau unele dintre unitățile cele mai precise construite ale vremii. de fapt, nu numai motoarele erau fiabile și construite cu o precizie precisă, dar erau, de asemenea, extrem de versatile, satisfăcând cu succes nevoia de interschimbabilitate. această caracteristică i-a adus cadillacului trofeul de dewer, fiind prima dată când un astfel de premiu a fost acordat unui producător american de automobile.

mai târziu, cadillac ar face parte dintr-o entitate mai mare, compania generală de motoare, apoi condusă de william crapo durant - care a plătit 4,5 milioane dolari în numerar pentru ca compania leland să se unească cu GM. din acel moment, mai multe modele vor fi dezvoltate și vor intra în producție la plecarea lui Leland în 1917.

Brougham, Fleetwood, Deville și Eldorado sunt unele dintre cele mai faimoase modele construite de ramura prodigioasă a GM. realizările sale variază de la recorduri de viteză pe teritoriul american la îmbunătățiri inginerești care au fost o premieră pentru lumea automobilelor. de exemplu, cadillac a introdus sistemul revoluționar de iluminare electrică și aprindere delco ca echipament standard pe mașinile lor, precum și cu prima suspensie față independentă din lume pe întreaga sa linie de automobile în 1934.

sistemele de răcire închise, sistemele electronice de injecție și convertoarele catalitice se numără, de asemenea, pe lista lungă a lucrurilor care au fost introduse de cadillac în SUA. în ciuda primirii reduse a mărcii în Europa, cadillacul rămâne unul dintre marii clasici de peste mări, având încă un statut privilegiat în rândul producătorilor americani de automobile. la urma urmei, este un brand adânc înrădăcinat în motive nobiliare.