la fel ca majoritatea producătorilor auto italieni, Maserati a fost, de asemenea, o afacere de familie, născută din pasiunea pură pentru mașini și conducere. frații maserati care și-au unit forțele pentru a construi compania, alfieri, bindo, carlo, eltore, ernesto și mario, erau toți într-un fel legați de curse și mașini.

la 1 decembrie 1914, maserati a fost înființată în orașul Bologna, Italia și la scurt timp după ce a început să construiască diferite mașini de curse. 3 dintre frații maserati au construit mașini de curse pentru diatto, dar când în 1926 producția a fost suspendată, au decis să facă pe propriile modele. se pare că știau câte ceva despre cum să pună o mașină împreună pentru o cursă, deoarece una dintre primele lor creații a câștigat cursa targa florio în același an.

mașinile maserati au devenit rapid mai puternice, modernizându-și motoarele de la 4 cilindri la 6, apoi 8 și, eventual, 16 (două motoare cu 8 cilindri montate în paralel). se crede că logo-ul trident a fost creat de Mario, considerat artistul din familie.

când alfieri maserati au murit în 1932, ceilalți frați au menținut compania și au continuat să construiască mașini și să le conducă. cinci ani mai târziu, în 1937, și-au vândut acțiunile companiei familiei adolfo orsi, dar și-au păstrat locurile de muncă în companie. una dintre cele mai importante schimbări care au avut loc sub conducerea orsi a fost relocarea companiei în modena, Italia, unde încă mai poate fi găsită până în prezent.

până acum, mașinile maserati își dădeau dovadă în circuitul de curse, ținând pasul cu mercedes, culminând cu o câștigare în 1939 a indianapolisului 500 și din nou în anul următor. eforturile lor au fost întrerupte de război, timp în care efortul cel mai notabil a fost un plan de a construi mașina v16 pentru Benito Mussolini mai repede decât Porsche ar putea construi una pentru hitler.

după război, producția a fost reluată cu seria a6 care a fost din nou destinată circuitului de curse. următorul pas a fost să adunăm o echipă care să construiască mașini pentru a rivaliza Ferrari și Alfa Romeo din circuit. pentru a realiza acest lucru, au fost necesare noi motoare și șasiu. această echipă va veni în cele din urmă cu una dintre cele mai reușite mașini: maserati a6gcm.

cu juan-miguel fangio și alți piloți la volan, maserati a reușit să câștige campionatul mondial în 1957 la maserati 250f. după acel an, compania s-a retras din curse după accidentul de guidizzolo, dar a continuat să construiască mașini pentru clienții de curse. în schimb, și-au îndreptat atenția spre mașini de stradă.

primul model din această nouă gamă a fost maserati 3500 coupe care avea o caroserie din aluminiu și a folosit același șasiu ca maserati 5000. în anii 60, au ieșit câteva modele noi: vignale în 1962, mistral coupe în 1963, păianjen în 1964 și ghibli coupe în 1967.

în 1968, compania avea să-și schimbe mâna din nou, de data aceasta aveau să fie francezii de la Citroen care să crească numărul de mașini care ieșeau din producție. în general, a fost un comerț bun, deoarece Citroen a preluat de la Maserati tehnologia motorului său, iar Maserati a preluat hidraulica de la ei. modelele din anii 70 includ bora (1971), merak și khamsin.

când criza combustibilului a lovit în anii 70, maserati și citroen au suferit o scădere a cererii și citroen a dat faliment. maserati a fost preluat de nou-formatul grup psa peugeot citroen care a declarat compania italiană în lichidare. numai cu ajutorul guvernului, compania a reușit să supraviețuiască.

în 1975, compania a fost readusă la viață de fostul pilot de curse Alessandro de Tomaso, care de asemenea controla grupul de motociclete Benelli. în perioada de șef al companiei, modelele au devenit mai voluminoase și s-au mutat de la motoarele plasate la mijloc, la cele montate în față și acționate în spate.

abia în 1993 și preluarea de către Fiat ar fi cu adevărat maserati să-și recapete gloria. Fiat a cumpărat compania în 1993 și face investiții mari. au lansat în 1999 modelul 3200 gt, un coupe cu două uși alimentat de un motor dublu turbo de 3,2 l. transmisia a fost proiectată și produsă de Ferrari, care cumpărase de atunci 50% din companie (în ciuda faptului că Ferrari în sine era controlat de Fiat). Ferrari a decis să schimbe maserati într-un brand de lux.

în 2005, Fiat a răscumpărat maserati de la Ferrari, după ce producătorul de la Modena a făcut investiții uriașe într-o fabrică complet nouă, care este una dintre cele mai avansate tehnologic din lume datorită dispozitivelor sale de înaltă tehnologie. sub Fiat, Maserati a declarat primul său trimestru profitabil pentru 17 ani în 2007.