Peugeot este de fapt una dintre cele mai vechi mărci de pe piața automobilelor de astăzi, chiar dacă la început nu fabricau exact mașini. afacerea peugeot a început ca producător de rasnite de piper, sare și cafea în 1842 și felul în care a ajuns să producă mașini este destul de interesant: de la fabricarea tijelor de oțel pentru rochiile de crinolină, s-a transformat în cadre de umbrele, apoi roți din sârmă care păreau doar un lucru natural pas spre biciclete. și odată ajuns acolo, la doar câțiva pași de mașini la începutul secolului, atunci când transportul personal a fost chiar în mijlocul unei revoluții.

numele peugeot a fost o afacere de familie încă din anii 1700. primul din familia peugeot care s-a interesat de producția de automobile a fost armand peugeot și la scurt timp după o întâlnire cu gottlieb daimler, s-a născut prima mașină peugeot, un model cu trei roți, alimentat cu abur, care a apărut pentru prima dată în 1889. doar un un an mai târziu, aburul a fost aruncat în favoarea benzinei, iar modelul cu trei roți s-a transformat într-o versiune cu patru roți, folosind un motor sub licență de la Daimler.

numerele au crescut constant datorită numeroaselor inovații, cum ar fi suspensia în trei puncte, transmisia glisantă și primele roți din cauciuc. tipul 12 așa cum erau numiți au fost chiar înscriși în curse începând cu 1894.

în 1896 peugeot a început să-și fabrice propriile motoare, un twin orizontal cu 8 cai putere. în același an, peugeot s-a desprins de la compania-mamă condusă de frații săi și a înființat societe anonyme des automobiles peugeot cu o fabrică din Adincourt. până în 1899, mașinile de vânzare pentru Peugeot au ajuns la 300, ceea ce este destul de decent, având în vedere că în acel an au fost vândute doar 1200 de mașini în Franța. în 1903 peugeot a adăugat motociclete la producția sa din fabrică.

după o scurtă perioadă de curse, o mașină peugeot a reușit să câștige indianapolis 500 cu jules goux la volan în 1913. succesul mașinii s-a datorat introducerii dohc 4 supape pe motor cilindru. pe măsură ce războiul a început în Europa, peugeot s-a orientat spre fabricarea armelor și a vehiculelor militare, desigur.

lucrul bun despre supraviețuirea războiului a fost că mașinile deveneau acum mai mult o necesitate și mai puțin un lux, ceea ce însemna vânzări mai mari pentru peugeot. în 1929 a fost introdus primul model 201, un mod de numerotare a mașinilor care va fi înregistrat de marca producătorului auto francez.

după ce a supraviețuit depresiei, compania a încercat în 1933 să atragă cumpărătorii cu un aspect mai aerodinamic. modelul care a ieșit în acel an avea un hard top retractabil, o inovație care ar fi preluată și de Mercedes.

în timpul celui de-al doilea război mondial, soarta peugeot a luat o schimbare în rău, deoarece fabricile sale au fost forțate să construiască mașini și arme pentru efortul de război german. până la sfârșitul războiului, plantele erau puternic bombardate și aveau nevoie de reparații. compania ar avea nevoie până în 1948 pentru a relua producția de mașini cu modelul 203.

acesta a fost doar începutul, întrucât o nouă serie de modele italiene de pininfarina au completat gama. succesul acestor mașini l-a determinat pe Peugeot să înceapă să vândă și în SUA în 1958. până acum, Peugeot începe să colaboreze cu alți producători precum Renault (1966) și Volvo (1972).

în încercarea de a achiziționa o cotă mai mare din piață, peugeot a cumpărat 30% din Citroen în 1974, preluând complet în doar doi ani ceea ce a însemnat o schimbare a numelui companiei, acum psa (peugeot societe anonyme). acest parteneriat a însemnat că cele două mărci ar putea folosi reciproc realizările tehnice, dar își vor păstra independența în ceea ce privește designul.

extinderea ulterioară a grupului PSA a depășit divizia europeană Chrysler în 1978, investiție care sa dovedit defectă, deoarece majoritatea instalațiilor și utilajelor Chrysler erau vechi și uzate. aceste modele au fost ulterior vândute sub marca talbot. când vânzările au început să scadă, peugeot a decis să tragă ștecherul de toate modelele, cu excepția arizona care a devenit 309 în 1986.

în anii 90, Peugeot și-a recăpătat o parte din faima sa veche după o serie de greșeli de calcul în ceea ce privește direcția generală a companiei. actuala gamă de modele vizează o piață mai luxoasă, cu reduceri de costuri care nu mai sunt făcute pentru a sacrifica aspectul general al mașinii. unele victorii în lumea cursei, inclusiv raliuri și chiar formula 1, au ajutat peugeot la vânzări.

acum peugeot a dezvoltat mai multe game de modele noi, în afara clasicelor serii 200, 300, 400 și 600. 100 și 900 sunt exact opusul, cu 100 de ochi gama super compactă, în timp ce 900 nu este pentru cumpărătorii cu buget. producătorul auto francez are chiar și un vehicul hibrid, o versiune a modelului 307.