suedezii de la Saab construiau avioane cu mult înainte de a construi mașini, așa că știi că standardele lor funcționau destul de bine, deoarece în industria aeronautică nu există loc de greșeală dacă vrei să te întorci în siguranță la sol.

în 1937, svenska aeroplan aktiebolaget sau compania suedeză de avioane care își încep activitatea, dar până la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, oamenii buni de acolo au avut probleme cu introducerea produselor pe piață. era nevoie de o piață nouă, dar pentru o piață nouă aveți nevoie de un produs nou. și din moment ce nevoia de a aduce oamenii rapid și în siguranță dintr-un loc în altul era în creștere, ce piață mai bună decât cea a automobilelor. deci, în 1944, a început proiectul 92 sau fabricarea primei mașini saab.

saab 92 a avut o caracteristică foarte interesantă, dar a fost o întâmplare de înțeles atunci când se ia în considerare omul care a tras mașina folosită pentru proiectarea avioanelor: avea un coeficient de rezistență foarte scăzut de 0,31, unul pe care multe mașini moderne încă se luptă să îl atingă.

după saab 92 a venit saabul în 1955 cu un motor îmbunătățit, actualizat la 3 cilindri și cu grila trapezoidală care va deveni o marcă comercială a mărcii în anii următori. o versiune de vagon a mașinii, 95 a venit în 1959.

în anii 60, direcția generală pentru saab a fost mai mare, așa cum sa dovedit modelul 99. a adus, de asemenea, mai multă putere, întrucât modelul 99 a fost turboalimentat, o caracteristică comună și pentru mașinile ulterioare, o tradiție pentru producătorul auto suedez de atunci. la sfârșitul deceniului, saab a atins nivelul de 1 milion de mașini.

o nouă platformă a fost necesară până la sfârșitul anilor '70 pentru vechile saaburi, așa că compania a semnat un acord cu Fiat care a generat ulterior Alfa Romeo 164, Fiat Croma, Lancia Therma și Saab 9000. toate aceste mașini mergeau pe tipul patru șasiu, rezultatul asocierii în comun.

zece ani mai târziu, în 1987, saab s-a confruntat cu dificultăți financiare și a fost forțat să închidă fabrica de la arlov pentru a reduce costurile. faptul că GM a cumpărat 50% din acțiuni în 1990 a contribuit la ameliorarea puțin a problemelor, dar compania încă pierdea bani și astfel fabrica de la Malmo pentru a reduce și mai mult costurile.

recuperarea avea să vină sub forma modelului Saab 900, dezvoltat cu ajutorul GM în 1993, o mașină care avea să ofere companiei primul său an profitabil din anii '80. gm a achiziționat mai târziu restul acțiunilor saab, așa cum a fost acordul inițial, iar de atunci saab a devenit filială a gigantului american.

modelele actuale, 9-3 și 9-5, se bazează pe șasiu Opel și sunt fabricate în Suedia și Germania. modelul SUV 9-7x este construit în America, în statul Ohio. acum, compania a anunțat că va lansa un nou SUV crossover, 9-4x, după dispariția lui 9-2x, practic un subaru impreza rebadged.