în anii 70, GM, marca de automobile americane prin excelență, a început să aibă probleme cu vânzările, pe măsură ce criza petrolului a căpătat intensitate. motoarele lor mari care consumă gaze nu au fost potrivite pentru importurile europene și asiatice și, ca urmare, imaginea companiei a suferit. pentru a combate acest lucru, GM a lansat un nou brand de mașini, motoare saturn, pe 7 ianuarie 1985. numele a fost preluat de la racheta saturn, cea care i-a transportat pe astronauți pe lună în anii 60.

un fapt interesant este reprezentat de numărul care a început această companie: 99 de persoane din toate mediile: design, producție, marketing etc. cunoscute din acea zi ca „99”. ok, au început ca 100, dar unul dintre ei a renunțat devreme, de aici 99.

producția de mașini saturn a început la începutul anilor '90, iar scopul de la început a fost acela de a imita strategii de marketing străine, cum ar fi cele japoneze, pentru a lupta pe piața americană. astfel de strategii includeau un control mai bun al calității care s-a tradus într-o mai bună fiabilitate a produsului finit și un control mai mare pentru lucrătorii din fabrică.

la scurt timp după ce primele mașini au lovit străzile din America, recenziile favorabile încep să se reverse. Vânzările merg bine, iar mașinile saturn încep să câștige un premiu după altul. în 1993, saturn a raportat că este primul an profitabil și totul părea că merge bine pentru marca mică deținută de GM. până în 1995 își făcuseră primul milion de mașini. o caracteristică unică a mașinilor saturn la început au fost panourile caroseriei rezistente la zgârieturi (caroserie z), dar după 2000 au fost scoase încet din producție.

de asemenea, după 2000 gm, a început să ia un interes mai activ pentru saturn ca companie și a interferat cu line-up-ul și politicile sale generale. astăzi, majoritatea modelelor din gama Saturn sunt copiate după mașinile Opel, la fel ca și Opel în Marea Britanie.

începând cu 2003, vânzările pentru saturn au început să scadă, ceea ce a forțat GM să retragă mai multe modele precum seria l- și ionul. ultimele rapoarte spun că GM încearcă acum să vândă sau chiar să închidă saturnul pentru a atenua presiunea financiară în care se află în acest moment.