este sigur să spunem că producătorii de mașini spyker au parcurs un drum lung de la ideea inițială a celor doi frați, constructori de autocare din Amsterdam, care au fondat compania în 1898. dar ideea de bază rămâne aceeași: faceți mașini de calitate, care să fie și inovatoare.

dar compania de spionaje pe care o cunoaștem astăzi a făcut o transformare majoră de la început. nu mulți oameni cunosc compania fondată de Jacobus și Hendrik-Jan Spijker în 1898 a dat faliment în 1922, în ciuda eforturilor de a o face profitabilă. în ciuda acestui fapt, spyker era cunoscut la acea vreme pentru a produce mașini de încredere care erau considerate drept „rolele roșii ale continentului”.

1903 60/80 CP a fost o mașină foarte inovatoare pentru vremea sa, cu un motor cu 6 cilindri, tracțiune integrală și frâne pe toate cele 4 roți. o altă invenție foarte interesantă a fost un scut patentat împotriva prafului, care a fost montat sub mașină pentru a-l ajuta să nu amestece praf pe drumurile de pământ.

Mașinile spyker au făcut istorie când au terminat pekinul istovitor la maratonul din Paris, ajungând pe locul doi. până atunci, compania își stabilise deja un nume. în timpul vremii, compania a început să producă avioane și motoare pentru a rămâne în afaceri.

după război, producția de mașini a fost reluată, dar spykerul a dat faliment în 1922, fiind cumpărat de un distribuitor britanic. în cele din urmă, când s-au epuizat toți banii, fabrica și-a închis definitiv porțile în 1929. dar marca și ceea ce reprezenta au rămas adânc înglobate în industria auto. de aceea, la începutul secolului, în 2000, Victor Muller și Maarten de Brujin au fondat o nouă companie care poartă numele de spyker, hotărâtă să continue moștenirea producătorului auto olandez.

noul spyker construiește mașini sportive exclusiviste, precum c8 spyder și c8 laviolette. producția a continuat în 2005 cu spyker c12 laturbie și în 2007 cu d12 și c12 zagato. mașinile lor au fost prezentate pe scurt pe circuitul F1 în sezonul 207, echipate cu motoare Ferrari.