vad är skillnaden mellan bugatti och andra bilmärken? till skillnad från sina konkurrenter konstruerade och byggde ettore bugatti inte sina bilar, han "födde" dem. hans idéer grodde ut i en myriad av projekt som senare skulle överträffa några av de mest kända bilarna på Europas racingbanor.

historien om bugatti handlar inte om ett företag som var tvungen att möta otaliga ekonomiska problem, inte heller ett företag som sprids över hela världen genom att etablera försäljningsställen eller bygga anläggningar över Atlanten; historien om bugatti är berättelsen om en upprorisk visionär, om ett ungt geni som kan spåra sitt ursprung till en rad konstnärer och hantverkare. född i milano, italien, 1881, var ettore son till carlo bugatti som inte bara arbetade som målare utan också som silver, skulptör och träsnider.

fortfarande i tonåren skickades ettore för att studera skulptur vid brera konstakademi, men ganska snart därefter upptäckte han sin passion för bilar. efter sitt beslut att bli ingenjör bara sjutton år började unga ettore arbeta och på bara ett år hade han konstruerat och byggt ett trehjuligt fordon som drivs av två motorer.

trots sin lilla storlek torkade ettores prototyp nästan de priser som kastades in på de lokala tävlingarna, efter att ha vunnit otroliga 8 av 10 händelser. drivs av sin trehjuling framgång, en entusiast ettore gick in i hans "baby" i paris-till-bordeaux. buggyen kom på tredje plats. extatisk med resultatet, återvände ettore till milano fast beslutet att fortsätta bygga bilar.

vid nitton års ålder hade ettore bugatti precis avslutat byggandet av sin första riktiga bil. med tanke på den övergripande tekniska utvecklingen vid den tiden - det var i början av 1900-talet - verkade hans bil nästan futuristisk. bilen innehöll en fyrväxlad växellåda, en fyrcylindrig ventil med överliggande ventil och en rad tekniska förbättringar som bara en begåvad byggare kunde ha kommit på.

från och med den tiden tog hans dröm fart och utvecklades till en mycket lönsam verksamhet med många order som kom in. snart nog skulle ettore samla in tillräckligt med pengar för att köpa sin egen anläggning. 1909 fick han ekonomiskt stöd från bankiren de vizcaya och köpte en stor fastighet i molsheim på det tyska territoriet Alsace. strax efter sin nyförvärvade fabrik bestämde ettore sig för att gå ett steg längre och byggde en liten, lätt tävlingsmaskin för att tävla i le mans race.

även om det såg ut som en fyrhjulsdvärg jämfört med sina gigantiska konkurrenters bilar som en fiat, de dietrich och andra, kom den lilla men snabba och kraftfulla bilen på andra plats och bevisade att ettore var en mer begåvad bildesigner jämfört med många av de äldre ingenjörerna vid den tiden. året var 1911.

tre år senare kom kriget och ettore, precis som majoriteten av bilbyggare, var tvungna att omfördela sin uppmärksamhet till de välbehövliga flygmotorerna. så snart kriget var över återupptog ettore sitt arbete och blev snart en "baron" som ledde en barock livsstil som gav honom titeln "le patron".

1922 introducerade bugatti en revolutionerande bil formad som en cigarr (typ 29/30) som innehöll hydrauliska bromsar och tillverkarens första åtta-cylindriga motor. kallade "cigaren" bilen debuterade vid afc grand prix 1922 och tog andraplatsen. ett år senare introducerade bugatti typen 32 som orsakade känsla på grund av dess vingliknande design, korta hjulbas och täckta hjul. typ 32 kallades "tanken" och skröt med en ombyggd version av den tidigare 8-cylindriga motorn.

1924 gick bugatti in i typ 35 i den franska Grand Prix som hölls i Lyon. medan bilens design vände sig till sin tids traditionella öppna hjuldesign behöll typ 35 den tidigare 8-cylindriga motorn och blev stadigt den bil som skulle slå under det kommande decenniet.

ettore bugatti äntligen förverkligade sin dröm om att skapa den mest bil någonsin 1926 när han introducerade typ 41 royale. detta var faktiskt den dyraste bilen att bygga, med ett relativt pris som fortfarande överträffar allt som producerats sedan dess. Men med den stora depressionen precis runt hörnet visade sig royale av typ 41 också vara ett av bugattis största ekonomiska hot. försäljningen av royale nådde endast 3 enheter.

1931 nådde den globala ekonomiska krisen franska stränder, och bugatti fick en stor ekonomisk hjälp i form av ett regeringsavtal för att bygga ett höghastighetståg. och så föddes autorailen, ett tåg som använder den enorma motorn från royale typ 41, som hade världshastighetsrekordet för rälsfordon med förbränningsmotorer.

bugattis sista stora seger inom motorsport hände 1939, när företaget på sin sons begäran förberedde en superladdad typ 57 som vann på le mans, driven av Pierre Wimille och Pierre Veyron. tyvärr samma år den 11 augusti dog hans enda son jean i en testkörning av samma typ 57-bil. bara några dagar senare bröt andra världskriget ut.

efter kriget gjordes flera försök att återuppliva produktionen, men utan något distinkt resultat. 1947 den 21 augusti dog ettore bugatti vid 66 års ålder av lunginflammation på ett militärsjukhus i paris. därefter fortsatte varumärkets arv i form av flera ofruktsamma partnerskap.

flygbolaget hispano suiza köpte bugatti 1963 och 1987 köpte entreprenören romano artioli rättigheterna till bugatti-namnet och byggde en ny fabrik i campogalliano, Italien, för att tillverka en ny superbil. 1991 presenterade bugatti superbilen eb 110 i Paris och firade 110-årsjubileet för bugatti ettores födelse. hösten 1995 överlämnar bugatti automobili s.p.a konkurs och tre år senare tar den tyska biltillverkaren volkswagen över företaget i ett försök att återuppliva sportlyxvarumärket.

under bilmässan i Frankfurt 2001 avslöjar bugatti eb 16.4 veyron-modellen med en 16-cylindrig och fyrturbomotor. i september 2005 börjar produktionen av veyron 16.4. bilen får flera mediarövningar och etablerar sig som den dyraste samtida produktionsbilen samtidigt som den har den snabbaste produktionsbilstiteln på två år, med en homologerad toppfart på 408,47 km / h (253,81 mph).