cadillacs historia kan spåras tillbaka till början av 1700-talet. Även om bussar, ridning eller promenader var favoritmedel för rörelse under dessa tider och inga bilar ännu hade gjorts, är det viktigt att spåra varumärket till dess ursprung. uppkomsten av cadillac som den är allmänt känd idag började 1701, när en grupp franska upptäcktsresande ledd av le sieur antoine de la mothe cadillac reste till de norra delarna av USA och etablerade ville d'etroit. bosättningen skulle i slutändan bli känd som detroit, en blomstrande industristad, full av bilväxter och gjuterier.

dock skulle sir cadillac inte ha någon koppling till framtiden för cadillac-bilverkstäderna. dess verkliga början kan spåras till mitten av 1800-talet när en pojke som heter Henry Martyn Leland föddes. leland växte upp på en gård nära barton, vermont, där han fick en gedigen arbetsutbildning som lärde honom vikten av att göra ett jobb ordentligt, oavsett dess betydelse.

lantbruksutbildningen han fick i kombination med sin förkärlek för att förbättra arbetsmetoderna ledde till hans tillväxt som ingenjör. dock skulle cadillac ännu inte framstå som ett bilmärke. 1890 hade leland grundat sitt eget företag i samarbete med robert c. efter att ha övertygat den tidigare om stadens behov av maskinverkstäder. företagets expertområde var växelslipning och utveckling av specialverktyg.

strax efter att företaget fick allmän kredit för kvaliteten på de produkter som det marknadsförde och leland hade hävdat sig som en begåvad ingenjör gjordes övergången från ångdrivna fordon till bensindrivna. efter arbetet med den visionära daimler och benz i Europa, samarbetade en man som heter ransom eli olds från michigan med en grupp investerare under ett företag som heter olds bensinmotor fungerar. deras huvudsyfte var att bygga en bensindriven motor som skulle monteras på ett fordons chassi.

projektet var en framgång men den resulterande produkten var bristfällig: växlarna i växellådan var för höga. äldre vände sig till leland och faulconer för hjälp. de två deltog i en rak tävling mot dodge-bröderna som också levererade motorer för äldre. även om lelands slutligen utvecklade 10,25 hk motor var bättre än för Dodge, ångrade de den på grund av den höga bilförsäljning som hans företag registrerade vid den tiden. i grund och botten fanns det inget behov av en ny motor.

fortfarande skulle lelands motor snart komma att användas. strax efter att åldrar vägrat att använda den nydesignade motorn letades leland upp av två män angående avvecklingen av ett företag som tidigare hade byggt bilar. dess namn var detroitbilsföretaget och hade ursprungligen omorganiserats av Henry Ford, som lämnade strax efter att företaget började smula igen. leland övertalade investerarna att stanna kvar och övertygade dem om bilindustrins nytta och betydelse inom en snar framtid.

med en redan designad motor togs leland och faulconer in och företaget antog namnet cadillac, det som upptäcktsresande som grundade staden för över två århundraden sedan. cadillac-vapnet antogs som företagets nya logotyp och babyfirman skulle fortfarande få internationellt erkännande för sina bilar.

lelands motorer hade redan fått uppskattning och var några av de mest exakt byggda enheterna under tiden. i själva verket var inte bara motorerna pålitliga och byggda med exakt precision, men de var också mycket mångsidiga och framgångsrika tillgodoser behovet av utbytbarhet. denna funktion har tjänat cadillac dewer trofén, som är första gången när en sådan utmärkelsen överlämnades till en amerikansk biltillverkare.

senare skulle cadillac vara en del av en större enhet, det allmänna motorföretaget, som sedan drivs av william crapo durant - som betalade 4,5 miljoner dollar kontant för att landets företag skulle gå samman med GM. från och med den tiden skulle flera modeller utvecklas och komma i produktion vid landets avgång 1917.

brougham, fleetwood, deville och eldorado är några av de mest kända modellerna byggda av GM: s fantastiska gren. dess prestationer varierar från snabba rekord på amerikanskt territorium till tekniska förbättringar som var en premiär för bilvärlden. till exempel introducerade cadillac det revolutionerande delco-systemet för elektrisk belysning och tändning som standardutrustning på sina bilar, liksom med världens första oberoende främre upphängning på hela sin bilserie 1934.

stängda kylsystem, elektroniska insprutningssystem och katalysatorer är också bland den långa listan över saker som först har gjorts infördes av cadillac i USA. Trots det låga mottagandet av varumärket i Europa är cadillac fortfarande en av de stora klassikerna utomlands och har fortfarande en privilegierad status bland amerikanska biltillverkare. det är trots allt ett varumärke djupt rotat i adelsgrunder.