peugeot är faktiskt ett av de äldsta varumärkena på bilmarknaden idag även om de till en början inte precis gjorde bilar. peugeot-verksamheten började som tillverkare av peppar, salt och kaffekvarn 1842 och hur det slutade med att göra bilar är ganska intressant: från att tillverka stålstänger till crinolinklänningar, blev det paraplyramar, sedan trådhjul som bara verkade vara en naturlig steg mot cyklar. och en gång dit var det bara ett kort avstånd från bilar vid sekelskiftet när personlig transport var mitt i en revolution.

Peugeot-namnet var ett familjeföretag sedan 1700-talet. den första i peugeotfamiljen som blev intresserad av biltillverkning var armand peugeot och strax efter ett möte med gottlieb daimler föddes den första någonsin peugeotbilen, en trehjulig ångdriven modell som först kom ut 1889. bara en år senare tappades ånga till förmån för bensin och trehjulsmodellen förvandlades till en fyrhjulsversion med en motor under licens från daimler.

antalet ökade stadigt tack vare många innovationer som trepunktsupphängning, glidväxellåda och de första gummihjulen. typ 12 som de kallades deltog till och med i tävlingar som började med 1894.

1896 började peugeot skapa egna motorer, en horisontell tvilling med 8 hästkrafter. samma år bröt peugeot ut från moderbolaget som drivs av sina bröder och startade societe anonyme des bilar peugeot med en fabrik i adincourt. år 1899 fick bilar för Peugeot upp till 300, vilket är ganska anständigt med tanke på att endast 1200 bilar såldes under det året i Frankrike. 1903 lade peugeot till motorcyklar i sin fabriksproduktion.

efter en kort period av racing lyckades en peugeotbil vinna Indianapolis 500 med jules goux vid ratten 1913. Bilens framgång berodde på införandet av dohc 4-ventilerna per motor. när kriget började i Europa vände Peugeot sig naturligtvis till att göra vapen och militära fordon.

det bra med att överleva kriget var att bilar nu blev mer av en nödvändighet och mindre av en lyx vilket innebar större försäljning för peugeot. 1929 introducerades den första 201-modellen, ett sätt att numrera bilar som skulle vara varumärkesmärkta av den franska biltillverkaren.

efter att ha överlevt depressionen försökte företaget 1933 att befordra köpare med ett mer aerodynamiskt utseende. modellen som kom ut det året hade en infällbar hård topp, en innovation som också skulle plockas upp av Mercedes.

under andra världskriget tog peugeots öde en värre vändning eftersom dess fabriker tvingades bygga bilar och vapen för den tyska krigsinsatsen. i slutet av kriget bombades växterna kraftigt och behövde reparationer. det skulle ta företaget fram till 1948 att återuppta bilproduktionen med 203-modellen.

detta var bara början då en ny serie italienskt designade modeller av pininfarina slutförde uppställningen. framgången för dessa bilar bestämde att Peugeot skulle börja sälja även i USA 1958. Vid denna tidpunkt började Peugeot samarbeta med andra tillverkare som Renault (1966) och Volvo (1972).

i ett försök att förvärva en större marknadsandel, köpte peugeot 30% av citroen 1974 och tog helt över på bara två år vilket innebar en förändring av företagets namn, nu psa (peugeot societe anonyme). detta partnerskap innebar att de två varumärkena kunde utnyttja varandras tekniska prestationer men behålla sin oberoende designmässigt.

ytterligare utvidgning av PSA-gruppen såg över den europeiska divisionen av Chrysler 1978, en investering som visade sig vara felaktig eftersom de flesta Chrysler-anläggningar och maskiner var gamla och slitna. dessa modeller såldes senare under varumärket talbot. när försäljningen började gå under bestämde sig Peugeot för att dra i kontakten på alla modeller utom arizona som blev 309 1986.

under 90-talet fick peugeot tillbaka en del av sin gamla berömmelse efter en rad felberäkningar angående företagets allmänna inriktning. den nuvarande modelluppsättningen syftar till en mer lyxig marknad, med kostnadsbesparingar som inte längre görs för att offra bilens övergripande utseende. några segrar i racingvärlden, inklusive rally och till och med formel 1, har hjälpt peugeot med försäljningen.

nu har peugeot utvecklat flera nya modellserier, utanför den klassiska serien 200, 300, 400 och 600. 100 och 900 är exakt motsatsen, medan 100 ser på det superkompakta sortimentet medan 900 inte är för budgetkunderna. den franska biltillverkaren har till och med ett hybridfordon i märket, en version av 307.