det är säkert att säga att biltillverkarens spionager har kommit långt från den ursprungliga idén om de två bröderna, bussbyggare i Amsterdam, som grundade företaget 1898. men grundidén förblir densamma: skapa kvalitetsbilar som också är innovativa.

men det spionföretag vi känner idag har gått en större förändring från början. det är inte många som vet att det företag som grundades av jacobus och hendrik-jan spijker 1898 gick i konkurs 1922, trots ansträngningar att göra det lönsamt. trots detta var spyker vid den tiden känt för att göra tillförlitliga bilar som betraktades som "kontinenten rullar".

1903 60/80 hk var en mycket innovativ bil för sin tid med en 6-cylindrig motor, fyrhjulsdrift och bromsar på alla fyra hjulen. en annan mycket intressant uppfinning var en patenterad dammsköld som monterades under bilen för att hjälpa den från att röra damm på grusvägar.

spionbilar skapade historia när de fullbordade den ansträngande pekin till Paris maraton och kom på andra plats. vid den här tiden hade företaget redan skapat ett namn för sig själv. under wwi började företaget att producera flygplan och flygmotorer för att hålla sig i affärer.

efter kriget återupptogs bilproduktionen men spyker gick i konkurs 1922 och köptes av en brittisk distributör. slutligen, när alla pengarna slut, stängde fabriken sina dörrar för gott 1929. men varumärket och vad det stod för förblev djupt inbäddat i bilindustrin. det var därför vid sekelskiftet 2000 grundade victor muller och maarten de brujin ett nytt företag med spionnamnet, fast beslutet att fortsätta arvet från den holländska biltillverkaren.

den nya spionern bygger flashiga och exklusiva sportbilar som c8 spyder och c8 laviolette. produktionen fortsatte 2005 med spyker c12 laturbie och 2007 med d12 och c12 zagato. deras bilar presenterades kort på f1-kretsen under säsongen 207, utrustade med ferrari-motorer.